Tuesday, June 9, 2009

John Mayer Biografie

Inleiding
John Mayer is een Amerikaanse Grammy-winnende zanger. Hij maakte tot dusver vijf studio-albums en twee live-versies. In Nederland scoorde hij geen grote hits. Zijn bekendste nummer is Daughters uit 2005. Mayer had relaties met Jennifer Aniston, Jessica Simpson en Jennifer Love Hewitt. John Mayer is geboren in Bridgeport, Connecticut op 16 oktober 1977.

Biografie
John bezocht korte tijd de Berklee College of Music, waar hij veel ervaring opdeed, alhoewel niet op de school zelf.

Nadat hij een jaar in Atlanta had doorgebracht, bracht hij in 1999 zijn eerste album Inside Wants Out
uit. Het was een voornamelijk met akoestische gitaar begeleid album.

Zijn tweede album 'Room for squares' werd met een volledige band opgenomen en geproduceerd door John Alagia. Het kwam uit in 2001.

Zijn derde album 'Heavier things' (2003) werd geproduceerd en gemixt door Jack Joseph Puig, die ook bekend is van werk met Sheryl Crow, No Doubt, The Black Crowes, Hole en Jellyfish.

In 2005 vormde hij tijdelijk een bluestrio in samenwerking met Steve Jordan en Pino Palladino, genaamd: John Mayer Trio. In deze formatie tourde hij gedurende 2005 door de Verenigde Staten. In november van datzelfde jaar verscheen het live-album: Try!

Op 16 juni 2006 is 'Waiting on the world to change' uitgebracht als single. Naast Jordan op drums en Palladino op basgitaar spelen op dit nummer ook Ricky Peterson (keyboard) en Roy Hargrove (trompet) mee. Gedurende de zomer en het najaar van 2006 tourde John met zangeres Sheryl Crow door de Verenigde Staten en Canada.

Waiting on the world to change is de eerste single van John Mayers vierde studioalbum 'Continuum' dat op 12 september 2006 verschenen is in de Verenigde Staten, en op 16 oktober 2006 in Nederland.

John Mayer speelt het meeste op een Stratocaster, en heeft ook in samenwerking met Fender inmiddels drie zogenaamde signature model Stratocasters ontworpen. Mayer is een gepassioneerde verzamelaar van gitaren en had rond 2006 een collectie van meer dan 200 exemplaren.

John Mayer gaf op 17 oktober 2006 aan de Melkweg te Amsterdam een concert, waarvan de kaarten al binnen tien minuten compleet waren uitverkocht.

In 2007 bracht Mayer het album 'Village Sessions' uit. Op het album staan zes akoestisch opgenomen nummers die afstammen van het album Continuum en de try tour. Het album werd opgenomen met de leden van het John Mayer Trio Steve Jordan and Pino Palladino, en anderen als Ben Harper, Robbie McIntosh (van The Pretenders), en Ricky Peterson (lid van Mayers touring band en voormalig producent van de Prince-albums). En dat alles in de The Village studio in Los Angeles.

John Mayer heeft een solo gespeeld op Fall Out Boy's cover van Michael Jackson's Beat It.

In 2008 werken hij en andere bekende artiesten uit de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Zuid-Afrika aan het album Songs for Tibet, een steunbetuiging aan Tibet en dalai lama Tenzin Gyatso. Songs for Tibet verschijnt tegelijkertijd met de Olympische Zomerspelen 2008 in de Volksrepubliek China waarvan de opening op 8 augustus plaatsvindt: het album wordt namelijk op 5 augustus uitgebracht via iTunes en vanaf 12 augustus via muziekwinkels overal ter wereld. Sinds de Invasie van Tibet in 1950-1951 bezet China het land met - volgens critici - een wijdverbreide politieke, religieuze en culturele onderdrukking tot gevolg.

Links
* John Mayer Website
* Michael Jackson
* Muziek startpagina
* John Mayer startpagina

No comments:

Post a Comment