Sunday, June 14, 2009

Wie zijn The Police

Inleiding
The Police is een popgroep die bestaat uit drie leden: Sting, Stewart Copeland en Andy Summers. Zij boekte haar grootste successen in de jaren tachtig en is officieel nooit uit elkaar gegaan.

Geschiedenis
Stewart Copeland wilde een nieuwe groep oprichten en had daarvoor al een naam: 'The Police'. Hij had Sting reeds aan het werk gezien en dacht aan hem om in zijn nieuwe groep te spelen. De derde persoon werd Henri Padovani, een 24-jarige Corsicaan. Samen brachten ze op 12 februari 1977 de eerste single van The Police uit: 'Fall Out'. Hun carrière kwam echter niet van de grond. Toen producer en tevens bassist Mike Howlett Sting uitnodigde om in zijn nieuwe groep Strontium 90 mee te spelen, zag het ernaar uit, dat dit het einde van The Police zou betekenen. Maar toen Howletts drummer op het laatste moment afhaakte, nam Stewart zijn plaats in. Bij een repetitie werden ze voorgesteld aan Andy Summers, destijds de leadgitarist bij Mike Howlett. Zowel Stewart als Sting wilden Andy bij de groep, maar Andy wilde dat ze eerst Henri ontsloegen. Na enkele optredens met hun vieren werd de knoop doorgehakt en Henri werd ontslagen. Hun livedebuut was op 18 augustus 1977 in de Rebecca's club in Birmingham. In 1979 staat de band op Pinkpop tijdens hun zomertournee langs diverse festivals. De bandleden beschouwen dit optreden als bepalend voor de rest van hun carrière.

The Police breken eind 1979 door met de single 'So Lonely' en scoren daarna nog een aantal hits met o.a. 'Roxanne', 'Can't Stand Losing You', 'Message In A Bottle', 'Walking On The Moon', Don't Stand So Close To Me' en 'Every Breath You Take'. 'Every Little Thing She Does Is Magic' haalt eind 1981 de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.

In 1985 viel de groep uiteen na ruzies. Officieel is de groep nooit uit elkaar gegaan, maar was er sprake van een ingelaste pauze voor solo-projecten van de bandleden.

Reunie
Op aandringen van Sting is de band in 2007 weer actief in een reünietour ter ere van de dertigste verjaardag van The Police. In eerste instantie voelden Stewart Copeland en Andy Summers hier weinig voor, maar toen Sting voorstelde om de inkomsten gelijk te verdelen gingen ze in zijn enthousiasme mee. In het verleden verdiende Sting als frontman namelijk meer dan de overige bandleden.

Op 11 februari 2007 opende The Police de 49e jaarlijkse Grammy Awards met het legendarische nummer Roxanne. In het voorjaar startte hun reünietour in Vancouver (Canada) en op 13 en 14 september hebben zij in Nederland twee optredens gegeven in de Amsterdam ArenA. In het voorprogramma stond Fiction Plane, de band van Joe Sumner, de zoon van Sting. Daarnaast verschijnt er een verzamelalbum waarop een bonusnummer 'Fall Out' is toegevoegd, de allereerste single uit 1977.

Na honderdvijftig concerten nam de band afscheid van zijn fans in Madison Square Garden in New York. The Police heeft er bewust voor gekozen om de comeback-tour te eindigen in de Amerikaanse wereldstad. Het eerste Amerikaanse optreden van de band vond dertig jaar geleden plaats in New York, in de legendarische club CBGB's.


==Links==
* Muziek Startpagina
* The Police

No comments:

Post a Comment